· Halk Eğitim Merkezleri bünyesindeki topluluklar
b) Önceki yıllarda ceza alan ve ceza süresi dolmayan topluluklar yarışmaya katılamazlar. Cezalarını tamamlayan topluluklar yarışmaya başvurabilirler.
c) Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı bünyelerindeki topluluklar ile İlköğretim ve Ortaöğretim okulları, koruma dernekleri ve vakıfları bünyesindeki topluluklar yarışmaya katılamaz.
YARIŞMA ŞARTLARI:
Madde 8.
a) Topluluklar yarışmaya stilize edilmiş 1 yöreile katılacaklardır.
b) Bir önceki yılın birincisi yarışmaya katılamaz. Ancak, gösteri grubu olarak final gecesine davet edilir ve Bölge Ödülü tutarında katkıda bulunulur.
c) Topluluklar yarışmaya yöre olarak Türkiye sınırları içindeki il, ilçe ve köy adları ile katılmak zorundadır. Örneğin Adıyaman, Artvin, Trabzon-Akçaabat gibi. Topluluklar Teke yöresi, Karadeniz yöresi, çiftetelli ve potbori gibi adlarla yarışmaya katılamayacaklardır.
d) Yurt dışında Türk soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerden ülkemize göç ederek o bölgelerin danslarını icra eden topluluklar yarışmaya katılabilirler. (Yöre adı nasıl olacak? Örn: Eskişehir- Kırım…)
e) Yarışmacı topluluklar bulundukları ili temsil eden yöre veya istedikleri herhangi bir yöre ile yarışmaya katılabilirler.
f) Kurum ve kuruluşlar bu yarışmaya başka illerde şubelerinin olması halinde şubenin bulunduğu ilin adı kurum adının önüne yazarak katılabileceklerdir. Ancak elemelerde, bölge yarışmalarında ve finalde şubeler arasında dansçı değişimi olamayacaktır.
g) Topluluklar yarışmaya kendi üye, kursiyer veya öğrenci statüsünde faaliyet gösteren dansçılarla katılacaklardır. Yarışma basamaklarının herhangi bir aşamasında görev alan dansçı diğer basamaklarda başka bir toplulukta dansçı olarak görev alamayacaktır.
h) Topluluklar en az 24 en çok 32 dansçı kullanabileceklerdir. Kurgu gereği belirtilen sayıların kısa süreler için eksik olması dikkate alınmaz. Yarışma basamaklarında dansçılardan en fazla 10 dansçı değiştirilebilecektir. Finalde dansçı sayısı azaltılamayacak, en çok dansçı sınırı içinde olmak kaydıyla dansçı sayısı artırılabilecek, mevcut giysi ve sahne düzenlemesinde olumlu yönde geliştirme yapılabilecektir.
i) Dansçılarda yaş sınırı en az 31 Aralık 1993, en fazla 31 Aralık 1971 tarihi olacaktır.
j)Topluluklar Kaset veya CD eşliğinde yarışacaklardır. Yarışma sırasında topluluğun bir görevlisi ses odasında gözlemci olarak bulunacaktır.
k) Topluluklar tüm basamak yarışmalarında repertuarlarını en az 6 en çok 8 dakika süreyle sergileyeceklerdir. Alt ve üst süre sınırlarına bir dakikadan fazla uyulmaması halinde toplulukların sonuç puanından 3 puan silinecektir.
l) Bölge ve final yarışmalarında ses ve ışık sistemleri Yürütme Kurulu tarafından sağlanacak bunun dışında ilave ya da başka ses ve ışık sistemi topluluklar tarafından kurulamayacaktır. Toplulukların seslendirilmesi ve ışıkları Yürütme Kurulunun görevlendirdiği uzman kişi tarafından yapılacaktır. Teknik bir arıza olması halinde Yarışma Genel Sanat Yönetmeni ve Seçici Kurulun ortak kararıyla yarışma durdurulacak ve topluluk başa dönülerek yeniden değerlendirilecektir.
m) Yarışma sıraları Bölge ve Finalde kura ile belirlenecektir. Kura çekimleri yarışmalardan önce Yürütme Kurulu ve topluluk yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilir.
n) Topluluklar kendilerine tahsis edilen prova gün ve saatlerine uyacaklardır.
o) Topluluklar başvuru sırasında belirttikleri topluluk ismini değiştiremeyecek ve değişik isimler ilave edemeyeceklerdir.
p) Yarışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde görev kadrolu sanatçılar (dansçı-eğitmen- sorumlu yönetici) katılamazlar.
YARIŞMA BASAMAKLARI:
Madde 9.
Yarışmalar “Bölge Yarışmaları” ve “Final Yarışması” olmak üzere 2 basamakta yapılacaktır.
a) Bölge Yarışmaları
Başvuruda bulunan toplulukların İli temsil edecek toplulukların coğrafi konumları dikkate alınarak Yürütme Kurulunun belirleyeceği bölgelerde yapılacaktır. Başvurular sona erdikten sonra yarışmacı topluluklara bölge merkezleri ve tarihleri bildirilecektir.
b) Final Yarışması
Bölge yarışmaları neticesinde finalist olmaya hak kazanmış 5 topluluğun katılımı ile iki aşamada gerçekleştirilecektir. Final yarışması 6-8 dakika üzerinden Gala Yarışması 5 dakika olacaktır. İki yarışmanın puanları toplanarak yarışma sonuçları belirlenecektir.
DEĞERLENDİRME:
Madde 10.
Yarışmaya giren toplulukların değerlendirilmesinde aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır:
a) Yarışmalar her basmakta Seçici Kurul tarafından değerlendirilecektir.
b) Tüm yarışma basamaklarında (Bölge, Final) topluluk sorumlu yöneticisi veya onun görevlendirdiği kişi Yürütme Kurulu masasında topluluğun sunumu sırasında hazır bulunacaktır. Belgelerin teslimi ve zarflanması topluluk sorumlu yöneticisinin katılımı ile tutanak altına alınacaktır.
c) Topluluklar değerlendirme yapan kurul tarafından giysi, müzik, adım ve sahne unsurları dikkate alınarak, teknik ve artistik olmak üzere 60+15 toplam 75 puan üzerinden değerlendirileceklerdir. Artistik değerlendirmede Seçici Kurul Üyelerinin tamamının ortak kararı ile blok puan verilerek yapılacaktır. Değerlendirme belgesi ve kriterleri yarışma esasları ekinde yarışmacılara duyurulacaktır.
d) Toplulukların değerlendirilmesinde Seçici Kurul üyelerinin en yüksek ve en düşük bir‘er değerlendirme belgesi değerlendirme dışı bırakılacak. Kalan geçerli belgeler değerlendirmeye alınacaktır. Geçerli değerlendirme belgelerin puanları toplanarak geçerli belge sayısına bölünerek sonuç puanı elde edilecektir.
e) Toplulukların puanlarının eşit çıkması halinde birinci aşamada değerlendirme dışı bırakılan puanlar değerlendirmeye alınır. Eşitlik yine bozulmamışsa kura çekilerek kazanan belirlenir.
f) Bölge Yarışmalarına katılan tüm topluluklar arasında genel klasmanda en yüksek puanı alan 5 topluluk Final Yarışmasına katılmaya hak kazanır. Ancak, birden fazla topluluk aynı yöre dansı ile ilk 5 topluluk içinde yer alırsa söz konusu yöre dansı ile yarışan topluluklar arasında en yüksek puanı alan bir topluluk Final Yarışmasına katılabilir. Bu durumda, en yüksek puanı alan 5 topluluk belirlenene kadar puan sıralaması takip edilir.
g) Final Yarışmasına katılacak 5 topluluk belirlendikten sonra geri kalan topluluklar arasında genel klasmanda en yüksek puanlı 5 topluluk “Bölge Ödülü” almaya hak kazanır. Bu topluluklar aynı yöre dansı ile yarışmış olsalar dahi ödüle hak kazanırlar. “Bölge Ödülü” almaya hak kazanan toplulukların birer temsilcisi Final Yarışmasına davet edilir.
SONUÇLARIN İLANI:
Madde 11.
a) Bölge Yarışmaları sonuçları yarışmaların tamamlandığı gün Seçici Kurul tarafından yarışmaya katılan toplulukların temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda Yarışma Genel Sanat Yönetmeni tarafından açıklanır.
b) Final Yarışmalarının sonuçları gala yarışmasının bitiminde Seçici Kurul ve Yürütme Kurulu tarafınca yapılan tutanağa göre sunucu tarafından açıklanır.
ÖDÜLLER:
Madde 12.
Birincilik Ödülü 20.000 TL
İkincilik Ödülü 17.500 TL
Üçüncülük Ödülü 15.000 TL
Dördüncülük Ödülü 13.000 TL
Beşincilik Ödülü 11.000 TL
Bölge Ödülleri (5 adet) 7.500 TL
YARIŞMADAN İHRAÇ VE CEZALAR:
Madde 13.
Aşağıdaki suçlardan biri veya birden fazlasını işleyen topluluklar yarışmadan ihraç edilir, hakkında yasal işlemler başlatılır, yarışma sürecinde alınan derece iptal edilerek para ödülü ödenmez, ayrıca Bakanlıkça yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerde görevlendirilmezler ve 3 yıl süre ile Bakanlıkça düzenlenen halk dansları yarışmalarına katılamazlar:
a) Yarışmaya başvurduğu halde herhangi geçerli bir mazereti olmaksızın yarışmaya katılmamak (Mazeretin belgelerle beyan edilmesi gerekir)
b)Topluluk olarak yarışmayı tamamlamadan sahneden çekilmek
c) Şartnameye uygun olmayan dansçı oynatmak
d) Sahte veya üzerinde tahrifat yapılmış belgeler ile başvuru yapmak
e) Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kadrolu sanatçıyı/sanatçıları (dansçı-eğitmen-sorumlu yönetici) yarışmaya sokmak.
f) Topluluğun kendi üyesi veya kursiyeri dışında dansçılar ile yarışmaya katılmak
g) Bölge Yarışmalarında herhangi bir toplulukta görev alan dansçıyı Final Yarışmasında topluluğunda oynatmak
h) Yarışmanın sonucu üzerinde önceden anlaşma yapmak
ı) Yarışmaların başlamasını veya tamamlanmasını engelleyici davranışlarda bulunmak
i) Yarışma içinde veya dışında kurul üyelerine veya diğer görevlilere karşı saygı dışı davranışlarda bulunmak
j) Yarışmaların yapıldığı tesislerde; toplulukların güvenliğini bozmak, olay çıkarmak
k) Toplulukların mensupları veya taraftarlarının Bakanlık ve Vakıf görevlilerine, seçici kurul üyelerine ve diğer görevlilere sözle, basın yolu ile veya fiili hakaret etmesi
l)Yarışmalardan önce, yarışma sırasında veya yarışmadan sonra topluluk mensuplarını ya da seyircileri, diğer topluluklara, görevlilere ve seçici kurul üyeleri aleyhine suça teşvik etmek m) Yukarıda belirtilen fiillerin işlenmesi halinde Kültür ve Turizm Bakanlığının cezaları yanı sıra bağlı bulundukları kurumlara da yazılı olarak bildirilerek gerekli işlemin yapılması sağlanacaktır.
İTİRAZLAR:
Madde 14.
Seçici Kurulun verdiği puanlara itiraz edilemeyecektir.
Esaslarla ilgili itirazlar Yürütme Kuruluna yapılabilecek ve itirazlar bu kurul tarafından değerlendirilecektir.
TOPLULUKLARA YAPILACAK ÖDEMELER:
Madde 15.
Bölge yarışmalarında topluluklara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Finale kalan topluluklara geldikleri iller dikkate alınarak Yürütme Kurulunun uygun göreceği miktarda zaruri gider olarak bir ödeme yapılacaktır. Ayrıca iki gecelik konaklaması Yürütme Kurulu tarafından sağlanacaktır.
Bölge Yarışmalarına katılan tüm topluluklar arasında genel klasmanda 11. ve 20. arası sıralamaya giren 10 topluluğa katılım ücreti olarak 1.500 TL tutarında ödeme yapılacaktır.
YARIŞMANIN DUYURULMASI VE TARİHLER:
Madde 16.
Yarışma ile ilgili bilgiler Bakanlık ve Sabancı Vakfı web sayfalarından ve yarışma esaslarının İl Müdürlüklerine gönderilmesi ile duyurulur. Yarışma ile ilgili tarihler aşağıda belirtilmiştir.
Başvuru Başlangıcı : 15 Aralık 2009
Başvuru Bitişi : 29 Ocak 2010
Bölge Yarışmaları : Yürütme Kurulu tarafından belirlendikten sonra tarih ilan edilecektir.
Final Yarışması : Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı tarafından belirlendikten sonra tarih ilan edilecektir.
BAŞVURULAR:
Madde 17.
Yarışmaya katılacak toplulukların aşağıdaki başvuru belgelerini tamamlayarak en geç 29 Ocak 2010 Cuma günü mesai saati bitimine kadar Genel Müdürlüğe başvurularını iletmeleri gerekmektedir:
a) Yarışmaya katılan topluluk Spor Kulübü ise Türkiye Halk Oyunları Federasyonuna başvurarak Gençlik Spor Kulübü olduğunu yazılı olarak belgeleyecektir.
b) Gençlik ve Spor Kulübü olmayan yarışmaya katılan topluluklar ise topluluğun bağlı bulunduğu veya bünyesinde çalışmalarını sürdürdüğü resmi kurumdan (Belediyeler, Üniversiteler, Halk Eğitim Müdürlükleri vb.) alınan faaliyet belgesi
c) Fotoğraflı liste
d) Dansçıların nüfus cüzdanı fotokopisi
e) Başvuru formu İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinden veya (www.kulturturizm.gov.tr) internet adresinden temin edilebilir. Başvuru formu eksiksiz doldurulacaktır.
SON HÜKÜMLER:
Madde 18.
Yarışmaya katılacak topluluklar Bakanlık tarafından çıkarılan ve çıkarılacak genelgelere uymak zorundadırlar.
Madde 19.
Bu yarışma esasları yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer. Yapılacak yarışma için bundan önce çıkarılmış olan bütün yarışma esasları bu esaslar yürürlüğe girdikten sonra geçersizdir.
Madde 20.
Bu yarışma esasları 20 maddeden ibarettir.
BAŞVURU ADRESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
Roma Meydanı Hipodrom Cad. 06330 Hipodrom-ANKARA
Tel : 0 312-384 42 00
Fax : 0 312-384 18 96 / 384 22 07
Yarışma Yürütme Kurulu Sekretaryası
Berrak AYDEMİR
Serdar GÜVEN
Tel: 0 312-384 42 00/160
Yarışma Genel Sanat Yönetmeni
Şinasi PALA 0-532-234 01 51