GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


Türkiye 16.Halk Dansları Yarışma Esasları

T.C.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI VE SABANCI VAKFI İŞBİRLİĞİ

İLE

DÜZENLENEN KOMPLE NİTELİKLİ TOPLULUKLARARASI

TÜRKİYE 16.HALK DANSLARI YARIŞMA ESASLARI

 

 

BÖLÜM 1

GENEL HÜKÜMLER

 

AMAÇ

Madde 1.

Bu Yarışma esasları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı işbirliği ile düzenlenen halk dansları yarışmasının düzenli ve disiplinli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere hazırlanmıştır.

 

Bu yarışmayla ülkemizin sahip olduğu kültürel ve folklorik değerleri yaşatma ve yayma çabasında olan halk dansları topluluklarını desteklemek çalışmalarına hız kazandırmak ve yurtdışında ülkemizi temsil edecek, genel tanıtımımıza büyük katkıları olacak toplulukların tespitini yapmaktır.

                  

Türk kültür ve sanatının en önemli dallarından biri olan halk danslarımızın çağdaş seyirlik sahne sanatları seviyesine ulaşması amaçlanmıştır.

 

 

KAPSAM

Madde 2.

Bu yarışma esasları amatör topluluklar (kuruluş amacı halk dansları olan veya dernek çalışmaları içinde halk dansları da bulunan dernek-vakıf-spor kulüpleri ve Belediyeler bünyesinde faaliyetlerini sürdüren topluluklar) halk dansları topluluklarını kapsar.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı bünyelerindeki topluluklar ile bunların dışında İlköğretim, Lise ve Yüksek Öğretim Kurumları bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kültür merkezleri, koruma dernekleri ve vakıfları kapsam dışındadır.

 

                                                                                                                                                                

YASAL DAYANAK                                                      

Madde 3.

Bu yarışma esasları 21.03.1995 tarih ve 22234 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan “Kültür Bakanlığı Ödüller Yönetmeliği”nin 06.22. ve 23. maddesi hükmü gereğince hazırlanmıştır.

 

 

TANIMLAR

Madde 4.

Bu yarışma esaslarında geçen;

 

“Bakanlık” Kültür ve Turizm Bakanlığını,

 

“Genel Müdürlük” Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünü,

 

“Vakıf” Sabancı Vakfını,

 

“Seçici Kurul Üyesi” Türk Halk Danslarını meydana getiren Giysi, Adım, Sunu ve Müzik unsurlarının tamamını sahne ve sanat kuralları çerçevesinde değerlendirebilecek eğitime ve bilgiye sahip, bu alanda kendisini kanıtlamış ve kabullendirmiş kişiyi,

 

“Topluluk” en az 3 değişik yöreyi repertuarında bulunduran ve Türk halk danslarını, Giysi, Müzik ve adımlar temel alınarak sahne ve sanat kuralları çerçevesinde stilize ederek çağdaş bir yorumla sunan, dansçı, eğitmenler ve sorumlu yöneticinin oluşturduğu halk dansları topluluğunu,

 

“Sorumlu Yönetici” topluluktan resmi olarak sorumlu kişiyi ifade eder.

 

 

SORUMLULUK

a) Bu yarışma esaslarını uygulamakla Yürütme Kurulu sorumludur.

b) Toplulukların disiplinli bir şekilde yarışmaya katılmalarından resmi topluluk yöneticileri sorumludur.

 

 

YETKİLİ MERCİ:

Madde 6.

Yürütme Kurulu bu yarışma esaslarını uygulamakla,  esaslarda belirtilmeyen ya da boşluk bulunan hususlarda ve esaslardaki değişikliklerde Bakanlık onayını alarak karar vermeye yetkilidir.                                                                                                                 

 

 

KURULLAR :

Madde 7.

Yürütme Kurulu :

Yarışmanın teknik, sanatsal, organizasyon ve idari konularından sorumludur. Başkan, Başkan Yardımcısı, Yarışma Genel Sanat Yönetmeni ve Vakıf temsilcisinden oluşur. Başkan, Başkan Yardımcısı ve Sanat Yönetmenini Genel Müdürlük, Vakıf temsilcisini ise Vakıf belirler. Yürütme Kurulu Mutemet ve Sekreter’ya hizmetlerini yürütmek üzere görevlendirme yapabilir.

 

Seçici Kurullar :

Yürütme Kurulunca belirlenen Yarışma formatının gerektirdiği bilgi donanımına sahip alanında uzmanlaşmış en az 5 en çok8 kişiden oluşur.Teklif edilen kişilerle ilgili Bakanlık onayı alınır.  

 

 

YARIŞMA BASAMAKLARI VE MERKEZLERİ :

Madde 8.

Yarışma Basamakları:

Yarışmalar elemeler ve final olmak üzere iki basamakta yapılacaktır

 

Elemeler:

15 Mart-15 Nisan 2008  tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir illerinde yapılacaktır.

 

Not: Eleme tarihleri ve salonlar daha sonra bildirilecektir.

 

Final: Finalist olan 10 topluluğun katılımı ile 11 Mayıs 2008 tarihinde gündüz İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde yapılacaktır.

 

Gala ve Ödül Töreni :Gala ve ödül töreninde, çeşitli sanatsal etkinliklerin yanında finale kalan 10 topluluğun katılımı ile  gece ve davetliler huzurunda  12 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde yapılacaktır.

 

ÖDÜLLER :

Madde 9.       

Birincilik Ödülü

20.000.YTL

İkincilik Ödülü

17.500.YTL

Üçüncülük Ödülü

15.000.YTL

Dördüncülük Ödülü

13.000.YTL

Beşincilik Ödülü

11.000.YTL

Mansiyon (5 Adet)

10.000.YTL

Bir önceki yılın 1.sine

10.000.YTL

 

 Topluluklar eleme yarışmalarında 75 ve üstü puan almaları halinde, yurtdışına çıkışlarda Bakanlığın denetimini almış sayılırlar.                                         

 

                                  

CEZALAR :

Madde 10.

Toplulukların mensupları veya taraftarlarının Bakanlık ve Vakıf görevlilerine, seçici kurul üyelerine ve diğer görevlilere sözle, basın yolu ile veya fiili hakaret etmeleri,

            

Onur kırıcı veya centilmenliğe aykırı hareketlerde bulunmaları,

 

Yarışmaların yapıldığı tesislerde; toplulukların güvenliğini bozmak, olay çıkarmak suçlarını münferit veya toplu halde yapmaları,

 

Yarışmalardan önce, yarışma sırasında veya yarışmadan sonra topluluk mensuplarını ya da seyircileri, rakip topluluklara, görevlilere ve seçici kurul üyeleri aleyhine suça teşvik etmeleri,

 

Yarışmaların başlamasını veya tamamlanmasını engelleyici davranışlara girmeleri,

 

Başka toplulukların üyelerini ve kursiyerlerini kendi üye ve kursiyeri olarak gösterip ve belgeyle kanıtlanması halinde haklarında yasal işlemlerin başlatılması yanında aldığı derece iptal edilerek para ödülü ödenmez, Bakanlıklarca yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerde görevlendirilmezler ve 3 yıl süre ile Bakanlıkça düzenlenen halk dansları yarışmalarına katılamazlar.

 

 

TOPLULUKLARIN YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI

Madde 11.

* Topluluklar elemelere ve finale farklı karakterde 3 yöre ile katılacaklardır.

 

* Bir önceki yılın 1.si yarışmaya katılamaz. Ancak, gösteri grubu olarak galaya davet edilir ve mansiyon ödülü ile ödüllendirilir.

 

* Topluluklar yarışmaya Türkiye sınırları içindeki il, ilçe ve köy adları ile katılmak zorundadır. Örneğin Adıyaman, Artvin, Trabzon-Akçaabat gibi. Topluluklar Teke yöresi, Karadeniz yöresi, çiftetelli ve potbori gibi adlarla yarışmaya katılamayacaklardır.                                                   

 

* Yurt dışında Türk soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerden ülkemize göç ederek o bölgelerin danslarını icra eden topluluklar veya repertuarlarında söz konusu yöreleri bulunduran topluluklar ilaveten yurt içindeki 2 değişik yörenin halk danslarını da repertuarlarına alarak yarışmaya katılabileceklerdir.

 

* Kurum ve kuruluşlar bu yarışmaya başka illerde şubelerinin olması halinde şubenin bulunduğu ilin adı kurum adının önüne yazarak katılabileceklerdir. Ancak elemelerde ve finalde şubeler arasında dansçı değişimi olamayacaktır.

 

* Topluluklar yarışmaya kendi üye veya kursiyer statüsünde faaliyet gösteren dansçılarla katılacaklardır. Elemelerde herhangi bir toplulukta görev alan. dansçı finalde başka bir toplulukta dansçı olarak görev alamayacaktır. Tespiti halinde topluluk yarışmadan ihraç edilecektir.         

                                                                                  

* Topluluklar en az 24 en çok 32 dansçı kullanabileceklerdir. Topluluklar karma yörelerde en az 8+8= 16 dansçı karma olmayan yörelerde ise en az 12 dansçı ile sunumlarını gerçekleştireceklerdir. Kurgu gereği belirtilen sayıların kısa süreler için eksik olması dikkate alınmaz. Finalde elemelerde sunulan repertuar (Yöreler) değiştirilemeyecek,  katılan dansçılardan en fazla 10 dansçı değiştirilebilecektir. Finalde sunulacak yörelerde dansçı sayısı azaltılamayacak, giysilerinde ve sahne düzenlemesinde değişiklik yapılamayacaktır. Ancak dansçı sayısı artırılabilecek, mevcut giysi ve düzenlemede olumlu yönde geliştirme yapılabilecektir.

 

* Dansçılarda yaş sınırı en az 31 Aralık 1992 tarihi olacaktır.

 

* Topluluklar Kaset veya CD eşliğinde yarışacaklardır. Yarışma sırasında topluluğun bir görevlisi ses odasında gözlemci olarak bulunacaktır.

 

* Topluluklar elemelerde ve finalde repertuarlarını en az 15 en çok 18 dakika süreyle sergileyeceklerdir. Alt ve üst süre sınırlarına bir dakikadan fazla uyulmaması halinde toplulukların sonuç puanından 3 puan silinecektir.                      

 

* Elemelerde ve finalde ses ve ışık sistemleri Yürütme Kurulu tarafından sağlanacak bunun dışında ilave ya da başka ses ve ışık sistemi topluluklar tarafından kurulamayacaktır. Toplulukların seslendirilmesi ve ışıkları Yürütme Kurulunun görevlendirdiği uzman kişi tarafından yapılacaktır. Teknik bir arıza olması halinde Yarışma Genel Yönetmeni ve Seçici Kurulun ortak kararıyla yarışma durdurulacak ve topluluk başa dönülerek yeniden değerlendirilecektir. 

 

* Yarışma sıraları eleme ve finalde kura ile belirlenecektir. Kura çekimleri yarışmalardan bir gün önce Yürütme Kurulu ve topluluk yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilir.

 

* Topluluklar kendilerine tahsis edilen prova gün ve saatlerine uyacaklardır.

 

* Topluluklar başvuru sırasında belirttikleri topluluk ismini değiştiremeyecek ve değişik isimler ilave edemeyeceklerdir.

 

* Yarışmaya daimi işçi ve 657 sayılı kanunun 4b statüsünde çalışan sanatçılar hariç Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde görev yapan kişiler (dansçı—eğitmen- sorumlu yönetici) katılamazlar. Katılmaları halinde topluluk yarışmadan ihraç edilir ve katılan kişi hakkında yasal işlem yapılır.

 

 

İTİRAZLAR

Madde 12.

Seçici Kurulun  verdiği puanlara itiraz edilemeyecektir.

 

Esaslarla ilgili itirazlar Yürütme Kuruluna yapılabilecek ve bu kurul tarafından değerlendirilecektir.

 

 

TOPLULUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Madde 13.

Topluluklar Seçici Kurul üyeleri tarafından giysi, müzik ve adım ve sahne unsurları dikkate alınarak,  silme yöntemi ile 100 puan üzerinden değerlendirileceklerdir.

 

Toplulukların değerlendirilmesinde en yüksek ve en düşük bir‘er değerlendirme belgesi değerlendirme dışı bırakılacak. Kalan geçerli belgeler değerlendirmeye alınacaktır. Geçerli değerlendirme belgelerin puanları toplanarak geçerli belge sayısına bölünerek sonuç puanı elde edilecektir.

 

Eleme sonuçları tüm eleme merkezlerinde yarışma sonunda duyurulacaktır.

 

Final de ise ödül töreninden önce sonuçlar sunucu tarafından açıklanacaktır.

 

NOT: Elemeler ve finalde topluluk sorumlu yöneticisi veya onun görevlendirdiği kişi yürütme kurulu masasında topluluğun sunumu sırasında hazır bulunacaktır.

 

 

EŞİT PUAN DURUMU

Madde 14.

Toplulukların puanlarının eşit çıkması halinde birinci aşamada değerlendirme dışı bırakılan puanlar değerlendirmeye alınır. Eşitlik yinede bozulmamışsa kura çekilerek eşitlik bozulur.

 

 

TOPLULUKLARA YAPILACAK ÖDEMELER

Madde 15.

Eleme yarışmalarında topluluklara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. 

Finale kalan topluluklara geldikleri iller dikkate alınarak Yürütme Kurulunun uygun göreceği miktarda zaruri gider olarak bir ödeme yapılacaktır.  İstanbul’dan  finale kalan topluluklar bir gece diğer finalist toplulukların ise iki gecelik konaklaması Yürütme Kurulu tarafından sağlanacaktır.   

 

 

BAŞVURU VE KABULLER

Madde 16.

                  

Yarışmaya katılacak topluluklar başvurularını Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne 8 Şubat 2008 Cuma günü mesai saati bitimine kadar yapacaktır.

 

 

BAŞVURU BELGELERİ

Madde 17.

a) Derneklerden faaliyette olduğunu belirten Emniyet Müdürlüğünden alınan belge,

 

b) Diğer topluluklar ise bağlı bulundukları veya bünyesinde çalışmalarını sürdürdükleri resmi kurumdan alınacak faaliyet belgesi,

 

c) Fotoğraflı liste,                                             

 

d) Oynanacak yörelerin ismi

 

e) Dansçıların nüfus cüzdanı fotokopisi,

 

f) Dansçıların derneğin üyesi veya kursiyeri olduğunu gösteren belge, Söz konusu belgede en az 2 adet topluluk yetkilisinin imzası olacaktır.                                               

g) Başvuru dilekçesi

 

                  

SON HÜKÜMLER

Madde 18.

Önceki yıllarda ceza alan ve ceza süresi dolmayan topluluklar yarışmaya katılamazlar. Cezalarını tamamlayan topluluklar yarışmaya başvurabilirler.

 

 

Madde 19.

Yarışmaya katılacak topluluklar Bakanlık tarafından çıkarılacak genelgelere uymak zorundadırlar.

 

 

Madde 20.

Yapılacak yarışma için bundan önce çıkarılmış olan bütün yarışma esasları bu esaslar yürürlüğe girdikten sonra geçersizdir.

                  

 

Madde 21.

Bu esaslar 21 maddeden ibarettir.

 

Başvuru Adresi :

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü

Roma Meydanı Hipodrom Cad. 06330 Hipodrom-ANKARA

Tel:0312 384 42 00/123

Faks:0312 384 18 96 / 384 22 07

 

İdari konular :

Selim AK -  0312 384 23 67 – 384 42 00/136

Mahir KARABULUT -  0312 384 42 00/123

 

Teknik konular :

Şinasi PALA -  0532 234 01 51

 

 

EK 1 :Türkiye 16.Halk Dansları Yarışması Fotoğraflı Listesi